Planeti i largët xhuxh ka sistemin e tij unik të unazave


Përshtypja e një artisti për Quaoar dhe unazat e tij. Kredia e imazhit: Instituto de Astrofisica de AndaluciaRezulton se Saturni dhe gjigantët e tjerë të gazit nuk janë trupat e vetëm planetarë në sistemin tonë diellor që kanë unaza.Deri relativisht kohët e fundit, mendohej se vetëm Saturni kishte unaza, por siç ndodh, të gjithë gjigantët e gazit në sistemin tonë diellor janë shtëpia e unazave (disa janë më të theksuara se të tjerët).

Tani, megjithatë, duket sikur unazat mund të mos kufizohen as te gjigantët e gazit; Vëzhgimet e reja astronomike kanë identifikuar ato që duken të jenë unaza rreth planetit xhuxh të njohur si Quaoar.

Kjo botë e vogël, e akullt ndodhet larg në brezin Kuiper dhe i duhen 288 vjet për të përfunduar një orbitë.

Astronomët nuk i vëzhguan drejtpërdrejt unazat, por përkundrazi shikuan Quaoar-in teksa kalonte përpara një ylli në sfond dhe më pas analizuan mënyrën se si drita e tij u zbeh gjatë asaj kohe.

Unazat e tij janë veçanërisht të pazakonta, sepse ato orbitojnë në një distancë prej 7 herë më të madhe se rrezja e vetë planetit xhuxh.

Saktësisht se si u formua një sistem i tillë unazash aktualisht mbetet i paqartë.

“Ishte dyfish e papritur gjetja e unazave kaq larg nga Quaoar, duke sfiduar nocionet tona të mëparshme se si formohen unaza të tilla,” tha astronomi Vik Dhillon nga Universiteti i Sheffield.