Poezi nr 9 e poemës-Tomi Buzi


Poezi nr 9 e poemës :

Më pyet facebook !

Për Thesprotin e lashtë sa malet e Pindit,

që ende thëretë me zërin e fortë:

Çohuni o të gjymtuar, deri në dhimbjen e shpirtit..

se Napolon zerva-t,

jan ende gjallë, edhe sotë !

Nëntëqind e katërmbëdhjeta,

s’mbeti e vetme në radhë si ujët e ” kulluar ”,

njëzet e treshi, përlyer në gjak fëmijësh,

e tridhjet e gjashta ..

mbarsur,

me fashizmin e ”bekuar ”..

në kthina të errëta priftërinjësh !..

Mbi gjuhën e gjakut Shqipëtarë,

u derdhën dyzina

me barbarë ,

mbi gjith popullsinë e Çamërisë,

shpata dhe plumbi ..

zhdukte gjuhën,

dhe derdhte gjakun e Shqiptarisë !

Dyzet e katra,

i fundit mallkim i spastrimit etnik ,

mbuloj gjithë Çamërinë në gjak e vajë !

Shqiptarë e përzënë

nga vatrat ..

”nënëshkruan ” legjendën e shpirtrave

të ‘heshtur’..

të vetmuar, të braktisur në ‘sifilizin’

që kishte ‘mbirë’ ..

trupave të vdekur !..

Barbarët e Napolon Zervës,

me thika në duar,

priftërinjë me ‘mantelin’ i zi,

e kryq në dorë për ti bekuar …

për gjakun që derdhën, mbi burra, gra, dhe fëmijë,

kriminelët e ” ç’kishëruar ”..

kthinave ,

veshur me veladonë te zinjë !

Çamëria

me malet e Pindit mbi kokë,

deri në Pavël-in e vjetër shtrirë gjerë e gjatë,

mbështjell me lavdin e Piros ..

që se mposhtën kurrë dotë ,

po binte e gjakosur,

mbytur thellë, në lumenj gjaku,

dhe lotë !

Me fisnikërinë, nderin, dhe zakonin e Shqiptarit,

në asnjë shekull nuk u matën dotë

hordhitë..

për krenari dhe nderë gruaja Çame,

e dërgoj shpirtin lartë

të përqafohej me perënditë !

Për masakrën më të madhe në syt e Europës lavire,

për genocidin më barbarë në shekullin e zi, nëntëmbëdhjetë..

për lukuninë e ujqërve të stepave..

që mbijetesën e gjetën në barbarizma,

që drodhën tokën e shënjtë,

dhe Zotin vetë !

Për gjakun që derdhën Arvanitët Shqipëtarë,

të çlironin Greqinë ..

si përherë mbi supet e tyre mbështetur,

për emrat që ju ndryshuan duke i tërhequr zvarrë ,

për pleq e fëmijë , pragjeve mbetur !

Për vitin tjetër të zi…

kur fashizmi triumfoj në Greqin arkaike,

i ”famëshmi” Joan Metaksaj,

që vrau e preu

për gjuhën e bukur Shqipe !

Për Stavro Koçonin e kriminelin Zambeta,

që gjunjëzuan Filatin me dhunë e gjakë

për Fitaljete,

që mbushi Igumenicën

me ushtarë të etur ..

për të vrarë e djegur në çdo pragë !

Gjuhë të prera kush fliste Shqip,

vrarë e therur ..

kush fliste dy herë gjuhën mëmë,

mbi çdo Shqiptarë rinte litari i dredhur..

si ëndrra më e keqe,

e një shpirti ndër këmbë !

Për ç’far tjetër mendoj ?..

Për ëndrrat e fëmijëve,

mbetur djepit plot gjak e lotë,

për ” reformën” ,në tokën e Çamërisë,

që as Zoti se përtypi dotë,

për gjuhën dhe emrat plot toponime,

për shpirtrat e Shqiptarëve,

tretur në thërime !

Përse tjetër duhet të mendoj ?…

Vazhdon..

Tomi Buzi !

Shënim :

Kjo poezi postohet si ilustrim i dokumentuar për çështjen Çame, brënda linjës së ndërtimit të poemës, si një kapitull më vete !

Jam i bindur se shum lexues nuk e njohin aspak të vërtetën e genocidit kundër popullsisë Çame !

Është shumë më drithëruese se këto vargje !….

Për saktësim:

Në 1944, disa vajza ( nuk e dimë ende numrin e saktë) janë hedhur në lumin Pavël, të ndjekur nga kriminelët e Zervës ?

E bëjmë këtë sqarim për efekt të saktësisë historike, sepse nuk duhet ta ngatërrojmë me vajzat e Sulit që u hoďhën nga shkëmbi në vitin 1803 !

Artistikisht e kemi sjellë si rjedhë historike, për të argumentuar fisnikërinë e grave dhe vajzave Çame në etapa të ndryshme historike, ashtu siç edhe është e vërteta e genocidit ndaj popullit Çam !