Prej teje-Seti Pezaku Vladi


PREJ TEJE

Nga shkëmbi yt forcën e morëm,

breg më breg korrnim thekërishtet,

fidanet e lisave shpirtit i mbollëm,

zgalemëve u merrnim krahët në fluturim.

Ditëve bëheshim tinguj baladash,

netëve ngriheshim yje alpine,

maleve pinim këngët e gurrave,

detit forcën e dallgëve gjëmim.

Fushave u merrnim brazdat e ballit,

varreve, oshëtimat epike,

prej teje morëm qëndresën e Prometeut,

emrin e shqipes lavë ndër vite.

Ti nuk na bëre as robër, as invadorë,

na dhe agimin e revoltës së territ,

prej teje morëm mesazhin e ëndrrës,

planetin dashuri bashkuar si yjet.

Na mësove të duam e të urrejmë urrejtjen,

tri krismat e Parisit të mbeten ndezë,

nga shpirti na dhe habinë e Dizhonit,

dy maja malesh, Gjergj e Terezë.