Pse Viti i Ri fillon më 1 janar? Gezim Llojdia


Gezim Llojdia

1.

Festimi ynë i Vitit të Ri më 1 janar është një krijim i krijuar nga njeriu. Nuk është fiksuar saktësisht nga ndonjë shënues natyral ose sezonal. Është një ngjarje civile , jo e përcaktuar nga natyra.2.Pra, nga vjen koncepti i Vitit të Ri?

Rrjedh nga një zakon i lashtë romak, festa e perëndisë romake Janus . Ai ishte zot i fillimeve, , tranzicioneve, kohës, dualitetit, portave, kalimeve, kornizave dhe përfundimeve. Nga këtu vjen edhe emri i muajit janar, pasi Janusi përshkruhej me dy fytyra të kundërta. Njëra fytyrë shikonte prapa në të kaluarën dhe tjetra shikonte përpara drejt së ardhmes.
3.
Po kështu, më 1 janar, ne shikojmë mbrapa në vitin që sapo mbaroi dhe përpara për vitin e ri që po vjen.
4.
Për të festuar vitin e ri, romakët i bënë edhe premtime Janusit. Tradita e vendimeve të Vitit të Ri buron nga ky zakon i lashtë. Më 1 janar, me fillimin e vitit, ishte zakon të shkëmbeheshin fjalë të gëzuara urimesh. Menjëherë pas kësaj, më 9 janar, rex sacrorum – një priftëri e lidhur me Senatin Romak – i ofroi Janusit flijimin e një dash.
5.
Sot, megjithëse shumë e festojnë Vitin e Ri më 1 janar, disa kultura dhe fe kanë data të ndryshme të vitit.
6.
Rosh Hashanah: Viti i Ri hebre

Për shembull, hebrenjtë përdorin një kalendar hënor dhe festojnë Vitin e Ri në vjeshtë në Rosh Hashanah , ditën e parë të muajit Tishri, që është muaji i shtatë i vitit hebre. Kjo datë zakonisht ndodh në shtator, siç ndodhi në 2022. Ngjashëm me festën e Vitit të Ri të kulturave të tjera, festa dyditore është njëkohësisht një kohë gëzimi dhe introspeksioni serioz, një kohë për të festuar përfundimin e një viti tjetër, duke marrë gjithashtu stoku i jetës së dikujt dhe shikimi përpara.
7.
Viti i ri kinez

Ekziston edhe Viti i Ri i famshëm Kinez , i njohur gjithashtu si Viti i Ri Hënor , i festuar për javë të tëra në janar ose në fillim të shkurtit. Viti i Ri Kinez është festa më e rëndësishme në Kinë. Vendet në Azinë Juglindore e festojnë atë, duke përfshirë Kinën, Tajlandën, Indonezinë, Malajzinë dhe Filipinet. Ajo festohet gjithashtu në qytetet kineze dhe shtëpitë aziatike në mbarë botën, ku konsiderohet një kohë për të nderuar hyjnitë dhe paraardhësit dhe për të qenë me familjen. Ngjarja gjithmonë ndez një nxitim udhëtimesh që New York Times e ka quajtur migrimi më i madh vjetor njerëzor në botë.
8.
Festimet e Vitit të Ri Kinez të vitit të kaluar ranë më 1 shkurt 2022. Ishte viti i Tigrit . Në vitin 2023, Viti i Ri Kinez do të fillojë të shtunën, më 22 janar 2023. Do të jetë viti i lepurit .
9.
Perihelion rreth 1 janarit

Meqë ra fjala, përveç ditëve më të gjata në hemisferën veriore, ka një tjetër dukuri astronomike rreth 1 janarit të çdo viti që lidhet gjithashtu me vitin e Tokës, siç përcaktohet nga orbita jonë rreth diellit. Kjo do të thotë, periheli i Tokës – ose pika më e afërt me diellin – ndodh çdo vit në fillim të janarit. Në 2023, perihelion vjen më 4 janar.
10.
Për vitin 2023, dimri i hemisferës veriore shtrihet nga 21 dhjetori 2022 deri më 20 mars 2023. Perihelion ndodh brenda kësaj periudhe, më 4 janar 2023. Meqenëse Toka lëviz më shpejt sa më afër diellit, periudha e dimrit të Hemisferës Veriore është më e shkurtër për gati 5 ditë në krahasim me verën e Hemisferës Veriore kur Toka lëviz më ngadalë në orbitën e saj.
11.
Historia e Vitit të Ri

1 janari nuk ka qenë gjithmonë festa e Vitit të Ri.

Në të kaluarën, disa festime të Vitit të Ri mbaheshin në një ekuinoks , një ditë kur dielli është mbi ekuatorin e Tokës dhe nata dhe dita janë të barabarta në gjatësi. Në shumë kultura, ekuinoksi i marsit ose i pranverës shënon një kohë tranzicioni dhe fillimesh të reja, dhe kështu festimet kulturore të një viti të ri ishin të natyrshme për atë ekuinoks.
12.
Ekuinoksi i shtatorit apo vjeshtor ka pasur edhe ithtarët e tij për fillimin e një viti të ri. Për shembull, kalendari republikan francez – i zbatuar gjatë Revolucionit Francez dhe i përdorur për rreth 12 vjet nga fundi i vitit 1793 deri në 1805 – e filloi vitin e tij në ekuinoksin e shtatorit.
13.
Grekët e festonin vitin e ri në solsticin e dimrit , ditën më të shkurtër të vitit.
14.
Përfundimi: Vitin e Ri e festojmë më 1 janar sipas traditës. Festimi ynë modern i Vitit të Ri buron nga perëndia e lashtë romake me dy fytyra Janus, pas të cilit është emëruar edhe muaji janar.