Qytetërimi i tipit V: Qytetërimi i perëndive të vërteta!


Një qytetërim i tipit V do të avancohej mjaftueshëm për të shpëtuar nga universi i origjinës dhe për të eksploruar multiversin. Një qytetërim i tillë do ta kishte zotëruar teknologjinë deri në një pikë ku ata mund të simulonin ose ndërtonin një univers të personalizuar.Fizikani i njohur Michio Kaku beson se 100 vitet e ardhshme do të përcaktojnë fatin tonë si qytetërim. A do të mbetemi një qytetërim i tipit 0 apo do të avancojmë drejt yjeve?Shkalla e Kardashevit, e propozuar nga astronomi sovjetik Nikolai Kardashev në 1964 dhe u emërua pas tij, mat përparimin teknologjik të një qytetërimi bazuar në burimet e tij energjetike. Ka tre klasa bazë: Lloji I, II dhe III. Por ka edhe qytetërime të tipit IV dhe të tipit V.

Një qytetërim i tipit I mund të shfrytëzojë të gjithë energjinë nga një yll fqinj për të përmbushur nevojat e popullsisë së tij në rritje. Ne do të duhet të rrisim prodhimin tonë të energjisë mbi 100,000 herë për të arritur këtë nivel. Me këtë fuqi, ne mund të kontrollonim forcat natyrore si vullkanet dhe tërmetet.

Një qytetërim i tipit II mund të shfrytëzojë fuqinë e të gjithë yllit të tij. Një metodë e propozuar është sfera e Dysonit, një strukturë që kap të gjithë energjinë e yllit. Me kaq shumë energji, asgjë e njohur për shkencën nuk mund të zhdukte një qytetërim të tipit II.

Një qytetërim i tipit III bëhet një kalimtar galaktik, me njohuri për gjithçka rreth energjisë. Njerëzit në këtë qytetërim mund të jenë kiborgë, me njerëzit e zakonshëm që shihen si inferiorë. Ata do të kishin koloni robotësh vetë-përsëritës që kolonizojnë yjet dhe ndërtojnë sfera Dyson. Megjithatë, ato do të kufizoheshin nga ligjet e fizikës, si udhëtimi me shpejtësi drite. Kardashev besonte se Tipi III ishte shtrirja e aftësisë së çdo specieje, por disa besojnë se mund të ketë përparime të mëtejshme.

Një qytetërim i tipit IV pothuajse mund të shfrytëzojë përmbajtjen energjetike të të gjithë universit. Ata do të përdornin burime të panjohura të energjisë dhe do të përdornin ligje të panjohura aktualisht të fizikës. Ky qytetërim do të ishte si perëndi, me aftësinë për të manipuluar universin.

Qytetërimet e tipit V janë revolucioni përfundimtar i energjisë. Ky qytetërim hipotetik nuk është thjesht galaktik apo universal, por multivers, që do të thotë se ka aftësinë të shfrytëzojë dhe manipulojë materien e energjisë, madje edhe ligjet e universeve apo dimensioneve të shumta. Teknologjia e saj do të dallohej nga magjia tek qytetërimet më pak të zhvilluara. Ata kanë njohuri për të manipuluar gjithçka si të duan. Qytetërimet e tipit V mund të jenë të afta të krijojnë ose shkatërrojnë universe sipas dëshirës duke ndryshuar konstantet themelore të fizikës dhe madje të manipulojnë realitetin në mënyra që ne aktualisht nuk mund t’i kuptojmë. Megjithatë, meqenëse kuptimi ynë i teorisë së multiversitetit dhe dimensioneve më të larta është ende në fazat e hershme, këto ide mbeten thjesht hipotetike, por jo të pamundura.Shkencëtarët thonë se ndërsa njerëzit janë larg arritjes së këtij niveli, nuk është e pamundur nëse kujdesemi për Tokën, shuajmë luftën dhe mbështesim përparimet shkencore.E ardhmja e qytetërimit është plot habi dhe kuriozitet. A do të bëhemi një ditë një qytetërim i tipit IV apo edhe i tipit V? Mundësitë janë të pafundme nëse vazhdojmë të përpiqemi për dije dhe përparim. Dhe pyetja e fundit: A është një qytetërim i tipit IV ose i tipit V që na shikon tashmë që në fillim? A nuk ishte i ashtuquajturi “Big Bang” asgjë më shumë se një shfaqje e thjeshtë e fuqisë së tyre të pamundur të krijimit?

Shkencëtarët thonë se ndërsa njerëzit janë larg arritjes së këtij niveli, nuk është e pamundur nëse kujdesemi për Tokën, shuajmë luftën dhe mbështesim përparimet shkencore.