Zona 51:Pretendimet e reja intriguese të Bob Lazar


Sipas Lazarit, S4 kishte nëntë disqe fluturuese me origjinë jashtëtokësore. Ai pretendoi se bota duhej ta dinte këtë sekret dhe se jeta e tij ishte në rrezik, duke e shtyrë atë të bënte përpara dhe të ndante zbulesat e tij. Ndikimi i pretendimeve të tij ishte i thellë, duke e lënë publikun dhe hetuesit të përballen me pyetjen: A mund të jetë kjo e vërtetë?George Knapp mori përsipër sfidën e vërtetimit të historisë së Lazarit, duke kryer një hetim të përpiktë tetë-mujor. Fillimisht u takua me skepticizëm, Knapp u përpoq të vërtetonte sfondin e Lazarit, veçanërisht punësimin e tij të supozuar në Laboratorin Kombëtar të Los Alamos, vendlindja e bombës atomike.Kërkimi për të dhënat e punësimit të Lazarit në Los Alamos fillimisht nuk dha rezultat. Megjithatë, këmbëngulja u shpërblye kur Knapp zbuloi emrin e Lazarit në librin e telefonit të laboratorit. Ky zbulim hapi derën për të eksploruar besueshmërinë e sfondit shkencor të Lazarit, duke çuar përfundimisht në përfundimin se ai me të vërtetë kishte punuar atje për më shumë se dy dekada.Pavarësisht se kritikët e Lazarit vunë në dyshim ekzistencën e një baze ushtarake sekrete në shkretëtirën e Nevadës, deklasifikimi i dokumenteve në vitin 2013 nëpërmjet një kërkese të Ligjit për Lirinë e Informacionit e detyroi CIA-n të pranonte realitetin e Zonës 51. Mbulimi i lajmeve i Lazar dhe Knapp në 1989 e kishte kthyer Zonën 51 në një emër i njohur, duke e ndryshuar përgjithmonë statusin e tij nga një instalim ushtarak i panjohur në një magjepsje globale.

Për shumë studiues, zbulimet e Lazarit tejkaluan thjesht spekulimet e UFO-ve, duke e ngritur atë në statusin e një sinjalizuesi. Qasja e tij e brendshme dhe njohja e mëvonshme e Zonës 51 nga qeveria i dhanë besueshmëri pretendimeve të tij. Ish-piloti i Forcave Ajrore, kapiteni David Fruehoff, i cili punoi në Zonën 51 nga 1979 deri në 1985, vërtetoi rrëfimin e Lazarit, duke deklaruar se megjithëse ai nuk kishte parë teknologji aliene, ai besonte se Lazari ishte shumë i besueshëm.

Rrëfimi i Bob Lazar, dikur u ndesh me skepticizëm, ka gjetur mbështetje midis atyre që kanë njohuri të dorës së parë për botën e fshehtë që rrethon Zonën 51. Ndërsa velloja e fshehtësisë hiqet gradualisht, trashëgimia e Bob Lazarit vazhdon, duke na lënë të meditojmë mbi implikimet e thella të të jashtëzakonshmes së tij pretendimet për inxhinierinë e kundërt të anijeve kozmike aliene në shkretëtirën e Nevadës.