Setki Jashari:Ku je fshehur Iz…?


KU JE FSHEHUR IZ…?

Setki Q.Jashari

Të kërkoj Iz…

Mes përplasje dallgësh, në det dhe oqeane
Të kërkoj Iz…

Në grindjen e çafkave, ndër brigje e limane.

Të kërkoj Iz…

Mes reve t’zeza që ujë e zjarr derdhin frikshëm.
Të kërkoj, shesheve, metropoleve, stacioneve…

Ku njerëzit qarkullojn si robot, pa shpirt.

Të kërkoj xhunglës, stepave, Amazonës

Ku egërsia, hajnia, rregulli, s’kanë karar.

Vetëm ty, o hyjnorja Iz!

Të kërkoj pa limit, kudo…

Në trekëndëshin e Bermudhës.

Në ujvarën e Niagarës…

Në vullkanin e Vezuvit.

Në sheshin e Vatikanit.

Në xhamitë e Mekës.

Në kishat e Kremlinit.

Në teatrin La Skala

Në karnavalet e Brazilit

Në koncertet e Vjenës

Në studiot e Hollivudit

Në pasarelat e Parisit…

Të kërkoj pa mbarim.

Me guxim e shpres

Nga cepi më cep

Nga fundi në maj.

Nga Everesti në Amazonë.
Nga Sidnej deri në Alaskë
Do të kërkoj gjithkundi, si toka Diellin.
E pa-arritshmja, perëndesha ime, Iz…

Ku je fshehur Iz…?

Ndoshta, mes ofshamash lebetitëse.

Varfanjakësh t’uritur e t’sëmurëve pa shpresë

Ndoshta fshihesh mes jehonash t’frikshme
Ujëvarash, kataraktesh
Mes kuisjesh kafshësh e kukuthësh të natës
Mes acaresh, furtunash…

Që t’moçmit lisa shkundin.
Mes flladesh plot magji pranverore.
Që të mjerit, lumturi i falin.
Ndoshta, je përzier me dritën e Diellit.
Me magjin e rrezeve të ndritshme.
Godet zemra të brishta, t’lazdrueme.
Të çartura në delir e marrëzi.

Ndoshta luan krejt lozonjare

Me shpirtërat e virgjër

Si në piano gishtërinjtë e Moxartit

Rrëfejnë simfoninë e pa-aritshme

Kushtuar t’përjetëshmes,dashuri.