Të hesht apo të flas-Nexhat Nallbati


Njeriu shpesh në dilemë është,

Të heshtë,të rrijë urtë e mos flasë !

Apo të reagojë dhe fort të” bërtasë”,

Ai jeton,punon e sillet si forcë e gjallë.

Ka raste që njeriu vihet në siklet,

Pse duhet të flasë kur duhet të heshtë,

Në shumë raste veten ngushtë e ka parë !

Kur ka heshtur në vënd që të flasë !

Pyes veten, ç’të mira ka heshtja ?

Mos duke heshtur quhesh “budalla” !

Heshtja është”armë” e fortë ajo më tha,

Por jeta vetëm me heshtje, ç’kuptim ka !

Me heshtjen s’duhet tepëruar kurrë,

S’mundet të heshtësh kur probleme ka shumë,

Kur të qan shpirti e të dhemb zemra,

Duhet folur fort e përbuzur heshtja.

Edhe me fjalën kujdes duhet bërë,

Me lirinë e saj kurrë s’duhet abuzuarë,

Nuk e thotë kot një fjalë të mënçur populli,

Fjala të vret më shumë se plumbi.