Ukshin Hoti-Jashar. H. Selmanaj


Ukshin Hoti

( Për 24 vjetorin e zhdukjes të Ukshin Hotit )

U – kshin Hoti zërin bubullim e flak baroti

K – astriot i brezit të ri, gjëmon, sikur moti

Sh – tigjeve të egra me plot sakrific dhe gjak

I – shull i shqipes, ah,koha fillojë me u plak

N – nuk heshte, bishës serbe i vure zjarr e flak.

H – oti fis i par e krenari e Plavës dhe Gucis

O – h filiz e mbjellur në shekuj e Shqiptaris

T – ik takët nuk ndalën vallja mbetet e Rinis

I -ke e syt na mbetën të hapur, ftyra e Djallzis.

N – deri i kombit shqipëtar legjend e gjall

D – ikur ikon e sot, askush nuk i fol dy fjal!.

E – h vetem poeti të thur vargje o atdhetar

R – ishfaqet errësira, ah, në qiellin e hapur

I – kim nga vetvehtja, bishat jenë shfaqur.

K – kombi shqiptar ishte mbi të gjitha për ty

O – h një far e keqe e shitur mbrena na ka hy

M – endje ndrituri ndryshe të mendoj Shqipëri

B – az themelore kur frynte era dhe binte shi

I – dehur jam unë me kohën, që më mban mri.

T – i në pellgun me gjak hasmëri e atdhedashuri.

Sh – qiptar i vërtetë, që fluturonte me krah të vet

Q – arqe të egra të zhdukën ëndrrat shekullore

I – shte bisha, jo kurr nuk shuhet toka arberore

P – plumba për armikun serb dhe për tradhëtar

E – h, duhet të din ju, sepse shqipja ësht e gjall

T – ani koha në heshtje, po plumbin e do në ball

A – arat me grur,besa edhe sot mbjellen me gjak

R – rilindje brezi i ri, era fryn e të zgjon nga pak.

L – egjenda e gjall e shekullit, u fliju për Shqipëri

E – legjenda kan me thur për ty baca Ukshin brezi i ri

Gj- ergj Kastriot ishe e mbetesh për Shqiptari

E – dhe në majë të Hotit, shkëlqen rrezja me stuhi

N – ata u shkreh në vaj edhe sot me vuri pusi

D – eri në Ilirska Bistricë. Igumenic dhe Çamëri

A – rta me mall dhe prushin e mbajnë thell në gji.

E – h, sa ndryshojë koha e moti bijtë të Kastriotit

Sh – shekulli i ri zjarrin e tokës e ka në thellsi

E – dhe koha e lodhur mbi supe e mban një çati

K – alitet me stuhi dhe nën ujrat e zeza sketerr

U – ji kthjellet në ujvar e pas lind dielli e sjell verë.

Ll – umi e mbeturina mbetet në lum, sikur çdo herë

I – dhull ishe bac, fjala e filozofia e juaj drit me diell

T – okës shqipes gjithmonë i bëre dhe i bëne nder.

T – allen sot ca gjarpinj me lëkurën e tyre të zez

E – h, sa po vjen koha çdo ditë e me shum duke u err.

R – ifillon rilindja e flijimi nuk ndalon Shqipëri

I – ku koha e akullnajave fillon për ty shekulli i ri.

U – ra e ndaluar me gjak, që nuk ta falim kurr.

F – lijohen shqipet e nuk pendohen për Flamur

L – idhjen shqiptare të Prizerenit në zemër e mbaj

I – kni, shporruni, se kjo tokë nuk duron tradhëtar

J – u bijtë e shekullit të ri, luft për bashkim kombëtar

U – në ta kam fal jetën e ka ca kohë për ty Shqiptari.

P – arajs e dritë, kush pas krahëve të ther me thik

E – ndrrat mos mi shuani, pas mos veni kurth e prit

R – ingjallem, si finiksi e shtati i shqipes duke u rrit.

Sh – qipëri shërbëtorëve dhe armikut i veje kufi

Q – ielli e humb kaltërsin kur nuk e vret tradhëtin

I – dhtarët i bashkimit dhe në parim me filozofin

P – ishtar në baz dhe në themel atdhedashurin

Ë – sht flaka e janarit e cila e begaton ardhmërin

R – imarrim prap tokat tona të përgjakura të Iliris

I – dhulli ynë kërkon bashkimin e trojeve të Shqiptaris.