Vendlindja ime-Besa Januzi-Rexhepi


Malli më mbyti për ty

e dashura vendlindje

Gjithmonë ndërmend të kam

çfaqesh edhe në ëndrrat e mia.

Këtu i lash shputat e para

dalngadal ato u tetën

nuk mbeti asnjë gjurmë

u bën pluhur era i mori!

Jeta vazhdon, ndrrohen gjeneratat, kujtimet mbesin

nuk tretën i ruajmë në memorjet tona, derisa të frymojmë në këtë jetë!

Shpesh më rikthehen kujtimet

vitet e kaluara, ku qëndroja

me orë të tëra, duke shikuar

këtë bukuri të rrall të vendit tim

Kurse tani më dukët

se çdo gjë u zbeh, u venit!

Ndrrohen vitet, ndrrohën stinët

ikin ditët pa i parë, pa i ndih!

Këtu unë u rrita e lirë,

si zogu në mal, e koha ime më e bukura e jetës sime-rinia

Këtu u rrita e ndjeva vetën të

mbështjellur me dashuri,

më fali shumë kujtime të bukura.

Me mall e nostalgji kujtoj kohën

e përjetuar lindjen dhe përendimin e diellit për çdo ditë.

Këto kujtime i ruaj në sirtarët

e mija si gjënë më të çmuar.

Tani vendit i mungojnë shumë gjëra të rëndësishme

Në rend të parë bujaria, respekti

e dashuria për njëri-tjetrin.

Tani ka ndryshua çdo gjë

edhe njerëzit edhe vëndi duket ndryshe, Çdo gjë duket e zbrazët, e heshtur pa gjallëri,

por e bukur, e freskët me

aromë malore.

Vall a mund të jet ndryshe parajsa me ujë të kulluar,

gurgullima e ujit në lum,

Me kroje e lugje të gjelbëruara,

me lule të luluara nën kaquba,

me melodine këngëve të zogjëve,

Pyjet me lisa e kullosa,

arat me bereqete,

Lendina e livadhe me lule plot,

Gjithçka të bukur këtu i gjej!

Ky është thesari i vendit tim të çmuar.

Isha dhe jam e dashuruar në këtë vend të bekuar!

Tërpeza ime më i bukuri vend!!!

Besa Januzi-Rexhepi

10. shtator 2023

Michigan- 🇺🇸!