Voyager 1 ka telefonuar në shtëpi me përditësime inxhinierike


Pas marrjes së të dhënave për statusin e Voyager 1 për herë të parë në 5 muaj, anëtarët e ekipit të fluturimit të Voyager festojnë në një sallë konferencash në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s më 20 prill. 

Anija kozmike e NASA-s Voyager 1 ka udhëtuar nga Toka për 46 vjet e 7 muaj, që nga sot . Tani është 15 miliardë milje (24 miliardë km) nga Toka, duke e bërë komunikimin me kontrollorët e saj tokësorë gati një udhëtim 2-ditor vajtje-ardhje.

  • Në nëntor 2023, Voyager 1 filloi të dërgonte vetëm koprraci . Që nga fundi i muajit të kaluar , ekipi i Voyager 1 po provonte gjëra të ndryshme për ta nxitur anijen të përgjigjej, duke përfshirë një komandë speciale, të quajtur “poke” nga ekipi. Pas “poke”, ekipi ishte në gjendje të deshifronte një mesazh nga anija kozmike, edhe pse me vështirësi.
  • Tani Voyager 1 ka filluar të dërgojë përsëri një sinjal të kuptueshëm në Tokë. Sinjali përmban përditësime inxhinierike. Shkencëtarët shpresojnë se mund ta shtyjnë zanatin të rifillojë dërgimin e të dhënave shkencore përsëri.

Voyager 1 ka telefonuar në shtëpi

Për herë të parë që nga nëntori, anija kozmike Voyager 1 e NASA-s po kthen të dhëna të përdorshme për shëndetin dhe statusin e sistemeve të saj inxhinierike në bord. Hapi tjetër është të mundësohet që anija kozmike të fillojë të kthejë përsëri të dhënat shkencore. Sonda dhe binjaku i saj, Voyager 2, janë e vetmja anije kozmike që ka fluturuar ndonjëherë në hapësirën ndëryjore (hapësira midis yjeve).

Voyager 1 ndaloi dërgimin e të dhënave të lexueshme shkencore dhe inxhinierike në Tokë më 14 nëntor 2023, edhe pse kontrollorët e misionit mund të thoshin se anija kozmike po merrte ende komandat e tyre dhe përndryshe po funksiononte normalisht. Në mars, ekipi inxhinierik i Voyager në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s në Kaliforninë Jugore konfirmoi se çështja ishte e lidhur me një nga tre kompjuterët në bord të anijes, të quajtur nënsistemi i të dhënave të fluturimit (FDS). FDS është përgjegjëse për paketimin e të dhënave shkencore dhe inxhinierike përpara se të dërgohen në Tokë.

Ekipi zbuloi se një çip i vetëm përgjegjës për ruajtjen e një pjese të memories FDS – duke përfshirë disa nga kodet e softuerit të kompjuterit FDS – nuk funksionon. Humbja e atij kodi i bëri të papërdorshme të dhënat shkencore dhe inxhinierike. Në pamundësi për të riparuar çipin, ekipi vendosi të vendosë kodin e prekur diku tjetër në memorien FDS. Por asnjë vend i vetëm nuk është mjaft i madh për të mbajtur pjesën e kodit në tërësinë e tij.

Ja si e rregulluan

Kështu ata krijuan një plan për të ndarë kodin e prekur në seksione dhe për t’i ruajtur ato seksione në vende të ndryshme në FDS. Për ta bërë këtë plan të funksiononte, ata gjithashtu duhej të rregullonin ato seksione kodi për të siguruar, për shembull, që të gjithë të funksiononin ende si një e tërë. Çdo referencë për vendndodhjen e atij kodi në pjesë të tjera të memories FDS duhet gjithashtu të përditësohet.

Ekipi filloi duke veçuar kodin përgjegjës për paketimin e të dhënave inxhinierike të anijes kozmike. Ata e dërguan atë në vendndodhjen e tij të re në memorien FDS më 18 prill. Një sinjal radio merr rreth 22 orë e gjysmë për të arritur në Voyager 1, i cili është mbi 15 miliardë milje (24 miliardë kilometra) nga Toka, dhe 22 1/2 të tjera orë për një sinjal që të kthehet në Tokë. Kur ekipi i fluturimit të misionit dëgjoi përsëri nga anija kozmike më 20 prill, ata panë se modifikimi funksionoi: për herë të parë në pesë muaj, ata kanë qenë në gjendje të kontrollojnë shëndetin dhe statusin e anijes kozmike.

Gjatë javëve të ardhshme, ekipi do të zhvendosë dhe rregullojë pjesët e tjera të prekura të softuerit FDS. Këto përfshijnë pjesët që do të fillojnë të kthejnë të dhënat shkencore.

Ndërkohë, anija kozmike binjake e Voyager 1 – Voyager 2 – vazhdon të funksionojë normalisht. E lëshuar mbi 46 vjet më parë, anija kozmike binjake Voyager është anija kozmike më e gjatë dhe më e largët në histori. Para fillimit të eksplorimit të tyre ndëryjor, të dy sondat fluturuan pranë Saturnit dhe Jupiterit, dhe Voyager 2 fluturoi pranë Uranit dhe Neptunit.

Përfundimi: Tani Voyager 1 ka filluar të dërgojë përsëri një sinjal të kuptueshëm përsëri në Tokë. Sinjali përmban përditësime inxhinierike. Shkencëtarët shpresojnë se mund ta shtyjnë zanatin të rifillojë dërgimin e të dhënave shkencore përsëri.