Xhaketat e vjetra-Hamit Taka


-rrëfim i mësuesit-

garderobë prehen xhaketat e vjetra

Ca të shkurtra e ca të gjata,

Kur vesh njërën qejfmbetet tjetra,

Ndonëse të gjitha janë dhurata.

Nga kanë ardhur?- rri pyes veten,-

Nga ç’garderobë, nga ç’manastir?

Ishte gjallë a kishte vdekur

Ai që i çveshi për mëshirë?

Vallë kush i mbante veshur

Një filizof a një gangster?

Ish tip i ëmbël, ish tip i qeshur

Apo i pikërt-helm e vrer?

Ishte riosh a burrë i vjetër?

Ç’mendim kishte vallë për modën?

Mos dikush nga sëmundja prekur

E la prapa jetën, kohën?

Mos është grija e një krimineli?

Dhe kjo e bardha e një viktime?…

Kërkon me sy gjer te tegeli

Mos zbulon ndonjë shenjë vrime;

Mbase e vishte një parlamentar,

Ndoshta një cub a një mafioz,

Mbase, për fat, ndonjë këngëtar

Me zë të ëmbël melodioz?…

Të gjitha varur rrinë në paqe

Si një armatë e qetë, e vdekur,

I rinon pakëz gruaja e dashur

Në çdo vjeshtë u shkon një hekur;

I thotë burrit se mund t’ua falin

Ca evgjitëve, ndonjë të vobekti,

Po sa herë nisen t’i marrin

I lënë prapë për vtin tjetër…

Do ta kenë të gjitha radhën,

Me sa duket për shumë vjet,

Të vjetër do ta veshë xhaketën

Kush është mësues e kush poet.