Inteligjenca artificiale identifikon teknologjitë e mundshme të alienëve në hapësirën e thellë


A ka identifikuar një AI një sinjal nga teknologjia e alienëve në hapësirën e thellë? 

Astronomët në SETI kanë përdorur inteligjencën artificiale për të ndihmuar në kërkimin e shenjave të jetës inteligjente aliene.

I themeluar në Mountain View, Kaliforni më 20 nëntor 1984, Instituti SETI e ka bërë misionin e tij të skanojë sistematikisht qiejt për prova se ne nuk jemi vetëm në univers.

Një nga mënyrat me të cilat po e bën këtë është të pastrojë qiejt për shenja të teknologjisë jashtëtokësore (veçanërisht objekte të mëdha si Dyson Spheres) larg në hapësirë.

Megjithatë, gjetja e këtyre ‘teknofirmave’ është si të kërkosh një gjilpërë në një kashtë shumë të madhe.

Kohët e fundit, megjithatë, përparimet në inteligjencën artificiale kanë bërë të mundur që një kompjuter të bëjë shumë punë dhe të dallojë sinjalet e mundshme të interesit që njerëzit mund t’i humbasin lehtësisht.

Tani në një punim të ri, shkencëtarët kanë detajuar zbulimin e 8 nënshkrimeve të mundshme të alienëve në të dhënat e mbledhura në vitin 2016, të cilat që atëherë janë analizuar nga një algoritëm kompleks i mësimit të makinerive.

Në total, sistemi kaloi 480 orë të dhëna të mbledhura nga 820 sisteme yjesh.

Sinjalet kandidate janë përshkruar si “sinjale me brez të ngushtë, doppler lëvizëse me origjinë nga ndonjë burim jashtëtokësor”, megjithëse aktualisht mbetet e paqartë se çfarë i prodhon ato.

Do të duhen studime dhe analiza të mëtejshme për të konfirmuar ose përjashtuar rëndësinë e tyre.

Sido që të jetë, këto gjetje demonstrojnë efektivitetin e përdorimit të AI për detyra të kësaj natyre dhe edhe nëse këta kandidatë të veçantë rezultojnë të jenë asgjë, ka çdo shans që, një ditë në një të ardhme jo shumë të largët, SETI të gjejë sinjalin. që do t’i përgjigjet pyetjes “a jemi vetëm?” një herë e përgjithmonë.